K U R M E E KEITTOKIRJA

PAVEN PARHAAT
Home | SYÖ JOS USKALLAT - EAT AND TRY | RESEPTEJÄ - Make like this | LISÄÄ HERKKUJA - More | PIKAVINKIT / Tips | PAVEN PARHAAT | LEIVONTAA | YHTEYDET / Links
 
Paven parhaat sapuskat....
 

Hernesoppa

Hersoppaa voi ostaa Jalostajan purkissa, mutta parempi vaihtoehto on tehdä soppa itse. Miten se tehdään niin siihen on monta tapaa ja tämä on yksi niistä.

alku

 

Edellisenä iltana laitellaan kattilaan vettä ja lisätään tarvittava määrä kuivia herneitä. Herneet saa liota kattilassa aina siihen saakka, kunnes soppaa ruvetaan keittelemään, niin sanotusti turvotetaan herneet.

 

turvotus

Kuten kuvasta näkyy on herneet turvonneet yön aikana.

kiehuu

 
Soppa on porissut kattilassa jo jonkun aikaa ja saanut mustia pippureita mausteeksi. Soppa saa tosiaan hiljakseltaan porista kattilassa. Minulla kun on sellainen vanha levyillä tehty hella niin kakkospykälä on juuri sopiva. Keittoajasta sen verran, että mitä pitempään sen parempaa. Herneitten liotus lyhentää keittoaikaa.

pippuria

 
Tuollainen määrä pippureita on jotakuinkin sopiva siihen määrään soppaa mitä ollaan tekemässä. Kuvassa näkyy minun tärkein mittayksikkö ruuan valmistuksessa.

suolaa

 
Sitten mittayksiköllinen suolaa. Suolan määrä on ihan kohtuullinen. Luulempa että suolaa joutuu rippusen lisäämään ainakin itse jouduin. Koskahan muuten tuli mittayksikkö viimeksi pestyä.

sipulit

 

Sipulia soppaan. Sipuli ei ole mikään välttämättömyys ja on koulukuntia jotka eivät käytä sipulia hernesopassa. Mutta minulla on paha tapa pistellä sipulia ruokiin joihin se sopii. Sipuli kannattaa lisätä aika viimeisessä vaiheessa ja tälläinen halki, poikki ja pinoon tyyli sipulin leikkauksessa käy hyvin.

 

läskiä

 

Hernesoppa ilman läskiä on kuin pilvinen päivä jne... elikkä ylikypsää saunapalvia paloina leikattu sillä halki, poikki ja pinoon menetelmällä. On se vaan het velehoa niin kuin k

Keski-Suomessa sanotaan. Miten nykyisin osataan valmissapuskasta pestä kaikki maku pois, niinkuin tästäkin saunapalvista.

Tilalle pannaan sitten kaiken maailman E-myrkkyjä makua antamaan. Onkohan ne E-myrkyt ihan terveellisiäkään, ainakaan tämä palvi ei maistunut muulta kuin loppuun jauhetulta purukumilta. No kokeilin mausteilla pelastaa tilannetta. Olisi vaan pitänyt pyöräyttää laskiä vielä paistin pannulla.

valmis ateria

 
Siinän se sitten on, talvisodan päättymisen kunniaksi oikein pakissa. Väessä ollessani hernesoppaa tuli syötyä pakista useimman kerran puistoretkien aikana. Sopan valmistaminen vaatii aikaa, jos haluaa kypsää soppaa keittoaika on pitkä ja mitä pitempi sitä parempi lopputulos.
 
Ja ei kun syömään...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SIKA...
 
 
 

kinkku

Jaahas joulut ovat menneet, lapset saaneet lahjaksi lelut ja rikottua jne. Mutta oliko kinkku kelvollista? Maistuiko se loppuun syödyltä purkalta? Oliko se sitkeätä lötkyä? No syöty mikä syöty ja loput heitetty biojätteeksi.

 

Mutta joulu tulee taas uudestaan ja Pavenkuvat antaa tässä ohjetta sitä seuraavaa kinkkua varten.

Kinkku kannattaa hankkia kaupasta tuossa itsenäisyyspäivän aikoihin. Kinkku sulatellaan vaikkapa parvekkeella pakkausmuovineen päivineen. Kun kinkku on sitten kokonaan sulanut, poistetaan muovit ja tehdään 10% suolaliuos johon kinkku upotetaan ja viedään se kinkku suolautumaan kattilassa parvekkeelle. No miksi ihmeessä näin tehdään? Perustelut tässä.

- Kinkun täytyy sulaa hitaasti.

- Valmiiksi suolatun kinkun suolamäärä on liian pieni

- Varsinkin täällä Vantaan suunnalla on lämpötila ulkona juuri sopiva kinkun sulattamiseen.

 

Vihjeitä: Teipatkaa kattilan kansi kiinni etteivat linnut ja oravat pihistä kinkkua pala kerrallaan.

22.12 otetaan kinkku sisään, kaadetaan suolaliemi pois, huuhdellaan pintasuolat pois ja annetaan kinkun lämmetä huoneen lämpöön yön aikana. Seuraavana päivänä pistellään kinkku paistopussiin ja uuniin.

 

 

 

 

kinkku paistumassa

Kinkku on tullut uunista ulos. Kuten kuvasta näkyy, nestettä ei kinkusta tullut mitenkään liikoja vaan normaalisti. Mittari vipattaa 80 astetta. Yleensä kaikissa hienoissa ohjeissa sanotaan että lämmön pitäisi olla 72-75 astetta, mutta olen eri mieltä. Noilla asteilla saa aikaan sitä lötkyä. Mureata tulee juuri 80 asteella.
 
 

Mittari näyttää kahdeksaakymmentä

 
 
Mittarit ja pussit on poistettu, liemet otettu talteen kastikketta varten. Verkko kannattaa irroittaa vasta pienen jäähdyttelyn jälkeen. Verkon poiston jälkeen "nyletään" nahka pois. Sitten se paras hetki kokki leikkaa itselleen maistipalan ja pistelee poskeensa. Väittävät että eräs riemunkiljahdus kuului parin korttelin päähän.
 
 

Valmis kinkku hotkittavaksi

 
No kinkku meni tyytyväisiin suihin, eikä ollut purkkaa eikä lötkyä.
Vihje: Jos teillä vielä on kinkkua tehkääpä siitä Hernesoppaa.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Kirjailijan Borchkeitto

Näin syksyn tullen on mukavaa syödä jotain lämmintä keittoa .Mikäpä siihen sopisi paremmin kuin Borchkeitto.Se miten sitä tehdään selvitellään tässä ohjeessa.

Ainekset keittoon:

    • 2 kg punajuurta
    • 1½ kg kaalia
    • ½ kg porkkanaa
    • 2 kpl punasipulia
    • 3 kpl keltasipulia
    • 1 kpl valkosipulia
    • 1kpl purjosipulia
    • 800 g jauhelihaa (sika&nautaa)
    • Mausteeksi suolaa, etikkaa, maustepippuria ja palsternakkaa maunmukaan
    • persiljaa

Jauheliha ruskistetaan ja punajuuri silputaan suikaleiksi ja pannaan kattilaan. Vettä laitetaan juuri ja juuri sen verran että ainekset peittyy. Annetaan jonkinaikaa kiehua hiljaisella tulella.

Lisätään Moulineksillä silputut sipulit ja viipaloidut porkkanat . Lisätään vettä .

Ainekset laitetaan kerroksittain kattilaan ja aineksia ei tässä vaiheessa saa hämmentää keskenään .

Lopuksi silputtu kaali kattilaan. Vettä lisätään niin että kaali on osaksi "kuivilla" . Kaalista nimittäin tulee tarpeellinen määrä nestettä.

Sitten kun punajuuret on värjänneet kaalin punaiseksi, voidaan lisätä mausteet. Tässä vaiheessa voidaan keitos hämmentää sekaisin. Keitellään keitto kypsäksi.

Ja eikun syömään. Ruokajuomaksi olutta ja leiväksi Mannisen Riihilimppua . Koska kyseessä on Venäläinen ruoka voi kai sitä pienet vodka-näkäräisetkin ottaa.

 

 

 

 

 

Karjalanpaistia

 

 

Sitten, yleisön pyynnöstä huolimatta, lisää ruokaohjeita.

Tuli tossa mieleen tehdä Karjalanpaistia. Se on ihan hyvä ruoka ja voidaan tehdä monella tavalla koulukunnasta riippuen. Se mikä on sitä oikeata, sitä kai varmuudella ei tiedä kukaan. Tämä resepti on kuvaajan oma versio. Joten ristikäämme tämä Kuvaajan karjalanpaistiksi.

 

 

 

Otetaan Possua ja lehmää sopivassa suhteessa. Helpoimmin se käy kun ostaa valmiin seoksen kaupasta. Kaupan paketissa lihat on valmiiksi leikattu. Sekä Possun ja lehmän suhde on jotakuinkin oikea.

Lihat pannulle ruskistumaan. Tässä vaiheessa voidaan lisätä suolaa ja pippuri sekoitusta. Ja kun lihat on saatu ruskistettua, voidaan koko homma muljauttaa pataan tai saviruukkuun. Laitellaan mukaan silputtua sipulia, mustaa pippuria siis kokonaisia ja pari valkosipulin kynttä murskattuna. Nyt mä saan tietysti kimppuuni "oikean karjalanpaistin tekijät" , mutta nythän on kyse "Kuvaajan karjalanpaistista". Oikeaoppisesti paistiin ei kai laiteta valkosipulia. Niin ja vettä lisätään sen verran että lihat on juuri ja juuri veden peitossa.

No sitten vaan pata tai saviruukku uuniin tekeytymään. Lämpö on sopiva silloin kun keitos kuplii mutta ei varsinaisesti kiehu. Odotellaan vesi kielellä tunnista kahteen määrästä riippuen.

Ja eikun syömään ! Lisukkeeksi keitettyjä pottuja tai "Kuvaajan pottumuusi" (kts. Hirvenkäristyksen ohje Paavon parhaista). Juomaksi jotain sopivaa ja leiväksi Mannisen Riihilimppua Konnevedeltä.

 

 

Hiekkaharjulainen Possunpata

 

Kun sitä kuvaajaa joskus nälättää niin silloin pitää syödä.

Tässä päivänä muutemana tuli ostettua possun suikaleita kaupasta ja mietin että mitä niistä saisi aikaan.

No pistellään possut pannulle ja ruskistetaan. Nyt kun on meikeläinen kyseessä, niin siihen pannulle laitetaan runsaasti voita. Maustetaan pippurisekoituksella paprikajauheella ja suolalla. Termihän kuuluu mies maistaa. Termi tarkoittaa sitä että kun ruokaa maustaa niin siinä vaiheessa pitää koko ajan maistella, ja kun tuntuu sopivalta, niin maku on paikalla. Keittokirjat antaa tarkat ohjeet siitä kuinka paljon lisätään sitä ja tätä mutta totuus on se että vain maistamalla Pääsee parhaimpaan lopputulokseen.

Possunsuikaleet on sitten ruskistetettu ja maustettu lisätään pannuun vettä ja annetaan kiehahtaa. Kipataan koko homma kattilaan ja keitellään hiljaisella tulella. Tässä vaiheessa voidaan pistää sekaan yksi murskattu valkosipulin kynsi jos sattuu pitämään valkosipulista. Kun possu on kypsynyt on eväs valmis. Ja eikun syömään!

 

 

 

No tehdäämpä vähän harvinaisempi ruoka kotiolossa. Ruoka on kuitetenkin tuttu varusmiespalveluksen suorittaneeille. Evään nimi on pataljoona keitto.


Mitä sitten ruokaan raaka-aineeksi

  • Makaroonia

  • Sikanauta säilykelihaa

  • Suolaa, pippurisekoitusta ja voita

  • Vettä

 

 

Makrooni saa olla sitä perinteistä makaroonia ei tarvitse käyttää jotain hienoa pastaa tai jotain muuta möhjää.


Säilykelihan löytämisessä onkin sitten vaikeuksia. Nykyisin sikanauta on kaikkea muuta kun lihaa Säilykepurkkiiin on tungettu vanhoista kalsareista lähtien kaikki lihaan viittaava töhnä. Purkkia avatessa näky on masentava. Mutta onneksi löytyy keskisuomesta oikeeta tavaraa.

 

 

evas3.jpg

Tässä olisi sitä aitoa sikanautaa löytyy Keski-Suomesta. Käykääpä Laukaalla ja kysykää kaupoista varmasti löytyy. Tosin tämä purkki on ostettu Suolahdesta.
 
 

evas4.jpg

Eipä ole lihaa pilattu turhilla lisäaineilla.
 
 

evas5.jpg

 

Siinä sitä sitten kunnon sikanautaa. Kokki on vaan käynyt näykkimässä maistiaisia. Hirteen moinen kokki.


Homma jatkuu kokki on poistettu hirrestä ja on toimintakykynen. Makaroonit keitellään aikalailla pehmeäksi. Keittämisen aikana lisätään suolat ja pippurit keitokseen, maistellaan onko määrät oikein. Makaroonien tullessa valmiiksi ja pehmeäksi voidaan keitinvesi kaataa pois käyttäen siivilää tai kattilan kantta apuna. Makaroonit takaisin kattilaan ja lisätään sekaan aitoa voita sellainen määrä mikä tuntuu hyvälle. Lisätään keitokseen se tärkein eli sikanauta säilykeliha noin niinkuin maun ja tarpeen mukaan. Annetaan evään muhia miedolla lämmöllä jonkin aikaa, ja sitten eikun syömään.


Tuota ruokaa tuli syötyä useamman kerran varusmiesaikana. Hyvää oli siviilissä en ole moista ruokaa tavannut, joten päätin kokeilla ja tehdä pataljoonakeittoa ihan itse.

 

 

kuva5.jpg

Siinä sitten valmista pataljoonakeittoa, kuten huomataan niin se ei ole keittoa vaan paremminkin muhennosta. maku on erinomainen.
 
Mutta lasilautanen ei ole se sopiva astia pataljoonakeiton syömiseen vaan tämä.
 
 

Mutta lasilautanen ei ole se sopiva astia pataljoonakeiton syömiseen vaan tämä.

kuva7.jpg

 

Ajatelkaa, olet kuusen alla tihkusateessa vettä tippuu niskaan ja syöt herkullista pataljoonakeittoa pakista kannessa on maitoa ja kädessä vanikkaa ja voita. No kesämökillä tänä ruoka on nopeasti valmistettavissa ja varmaan lapsetkin nauttii tästä eväästä. Ketsuppi sopii hyvin mausteeksi. Seuraavan kerran kun teen tätä käytän siihen hirvestä tehtyä säilykelihaa ja maustan sipulilla.

 

 

 


 

Tulipa tehtyä se pataljoonakeitto herttuan hirvisäilykkeestä sekä sipulia mausteena käyttäen. Sipuli pilkottiin veistä käytäen pieniksi paloiksi ja lisättiin keitokseen siinä vaiheessa kun makoronit oli osittain pehmentyneet. Lopputulos oli herkullinen. Kokeilkaa.

Copyrigth: Eric & Pave
Kaikki oikeudet pidätetään.